این روزها که فضای آنلاین بیش از همیشه شلوغ است، برندهای بیشتری نسبت به قبل برای جلب توجه مصرف کنندگان با یکدیگر رقابت میکنند. انجام تحقیقات بازار با نظارت بر فعالیت رقبا در شبکههای اجتماعی برای کمک به برندها در درک چگونگی متمایز شدن از رقبا و ارتباط با مشتریان خود اهمیت زیادی دارد. تحقیقات بازار و تحلیل فعالیت در شبکه های اجتماعی تقریبا مشابه با Mistry Shopping و Desk Research است با این تفاوت که می توان در مدت زمان کمتر، دادههای بیشتری را جمعآوری کرد. این متد این باعث شده که بیشتر کسبوکارها به رسانههای اجتماعی روی آورند تا بینشهایی را درباره مخاطبان هدف خود جمعآوری کنند. در این مقاله با راهبر بازار همراه باشید تا دید بهتری در مورد انجام تحقیقات بازار با استفاده از شبکههای اجتماعی پیدا کنید.
تحقیقات بازار در شبکههای اجتماعی چیست؟
تحقیقات بازار در شبکههای اجتماعی بر جمعآوری اطلاعات در مورد مخاطبان خاص از طریق صفحات اجتماعی آنلاین متمرکز است. تمرکز بر پلتفرمهای شبکههای اجتماعی مانند فیسبوک، توییتر، لینکدین و اینستاگرام آسان است، اما شبکههای دیگری نیز وجود دارند که افراد در آن تعامل دارند، همچنین سایتها و وبلاگهایی که نظرات مشتریان در آنها نوشته میشوند. این موارد منابع ارزشمند دادههای اجتماعی هستند که با تجزیه و تحلیل نحوه تعامل افراد در این کانالهای اجتماعی، میتوانید بینش بیشتری نسبت به مخاطبان خود به دست آورید. بینشهایی مانند نحوه صحبت آنها درباره محصولات و خدمات، علاقهمندیها، موارد ناپسند و تصاویر کلی از مشتریان.
مزایای تحقیقات بازار در شبکههای اجتماعی
زندگی در عصر دیجیتال منجر به نوآوریهای عظیمی در دنیای تحقیقات بازار شده است. روشهای تحقیقاتی مختلفی وجود دارند که محققان میتوانند برای به دست آوردن بینش مفید برای مشتریان خود از تحلیل نظارت بر رسانههای اجتماعی استفاده کنند. تجزیه و تحلیل برند، ردیابی کمپین و مراقبت از مشتری از جمله مهمترین کاربردهای شبکههای اجتماعی برای بازاریابی است، اما سوال اینجاست که این شبکهها چقدر برای دنیای تحقیقات بازار تاثیرگذار هستند؟ با ما همراه باشید تا به مزایای تحقیقات بازار در شبکههای اجتماعی بپردازیم.
۱.دریافت نظرات واقعی مشتریان
برخلاف سایر روشهای تحقیقات بازار که در محیطهای کنترلشدهتری انجام میشود، مردم تمایل دارند در فضای مجازی راحتتر صحبت کنند. افراد وقتی احساس میکنند کسی در حال تماشای آنهاست نظرات خود را به راحتی بیان نمیکنند، به همین دلیل در شبکههای اجتماعی آزادانه صحبت میکنند و دیدگاههای واقعی خود را بیان میکنند. این باعث میشود شما در شبکههای اجتماعی اطلاعات دقیقتری درباره نظر مشتریان به دست آورید و استراتژی خود را بر اساس آن تنظیم کنید.
۲.کشف مخاطبان و روندها
رسانههای اجتماعی راههای زیادی را برای شرکتها فراهم میکنند تا بتوانند مخاطبان هدف خود را کشف کنند. این راهها میتوانند بینش ارزشمندی در مورد محصولات و خدمات ارائه دهند و در جستجوی مخاطبان هدف و کسب اطلاعات بیشتر در مورد آنها مفید باشند. همچنین این دادههای به دست آمده از شبکههای اجتماعی میتوانند به سؤالاتی پاسخ دهند که درباره لزوم پرسیدن آن چیزی ندانید.
۳. تجزیه و تحلیل رقبا
برای بسیاری از برندها و سازمانها، درک آنچه رقبایشان انجام میدهند حیاتی است. نظارت بر رسانههای اجتماعی میتواند محققان را قادر سازد تا در مورد کمپینها، نقاط قوت و ضعف رقبای خود اطلاعاتی کسب کرده و از این راه رقبای خود را تجزیه و تحلیل کنند. رسانههای اجتماعی میتوانند برای نشان دادن نحوه واکنش مشتریان به محصولات و خدمات رقبا و همچنین برداشتهای مشتریان از رقبا مفید باشند.
۴.صرف هزینه و زمان کمتر
روشهای سنتیتر برای تحقیقات بازار نیاز به زمان، هزینه و برنامهریزی بیشتری دارند که برای تحقیقات بازار در شبکههای اجتماعی در این هزینهها صرفهجویی میشود و به راحتی و بدون استفاده از برنامههای خاص میتوان به دادههای ارزشمندی دست پیدا کرد.
۶ راه استفاده از شبکههای اجتماعی در تحقیقات بازار
هفت روش منحصربهفرد وجود دارد که بازاریابان میتوانند با استفاده از آنها از پلتفرمهای اجتماعی برند خود اطلاعاتی جمعآوری کنند تا در استراتژیهای خود اعمال کنند. در ادامه ۶ نمونه تحقیقات بازار در شبکههای اجتماعی و نحوه یافتن این اطلاعات را در شبکههایی مانند اینستاگرام، لینکدین، توییتر و … به طور کامل شرح خواهیم داد.
۱-ببینید مشتریان چگونه از محصولات یا خدمات شما استفاده میکنند
مصرفکنندگان از به اشتراک گذاشتن نحوه استفاده از محصولات خاص، لذت میبرند و عجله دارند تا افکار خود را در اینستاگرام به اشتراک بگذارند. حال چگونه این اطلاعات را پیدا کنیم؟ وقتی مشتریان میخواهند شما چیزی را بدانید، در تگ کردن یا ذکر نام تجاری شما تردیدی ندارند. برند خود و نام محصول خود را در شبکههای اجتماعی مانند توییتر یا اینستاگرام جستجو کنید تا بدانید که مشتریان واقعاً چگونه از کالاها و خدمات شما استفاده می کنند.
۲-ببینید مشتریان چه چیزی از برند شما را دوست ندارند
یکی از ضمانتهای هر شبکه اجتماعی این است که همیشه میتوانید فردی را پیدا کنید که چیزی در مورد برند، محصول یا خدمات شما را دوست نداشته باشد. نظرات منفی به برندها کمک میکند تا زمینههای بهبود را برای تقویت پیشنهادات خود شناسایی کنند. راستش را بگوییم برای دسترسی به این اطلاعات نیازی به جستوجوی زیاد ندارید، کافیست پیامهای خصوصی یا عمومی خود را که حاوی انتقاد سازنده هستند بررسی کنید یا یک صندوق اختصاصی برای انتقادات ایجاد کنید.
۳-مواردی که مشتریان در مورد برند شما دوست دارند را کشف کنید
به همان اندازه که مردم میخواهند به چیزی که در مورد یک برند دوست ندارند اشاره کنند، به همان اندازه سریع از کسبوکارهایی که دوست دارند تمجید میکنند. اگر متوجه شدید که مشتریان نمیتوانند از تعریف و تمجید از خدمات استثنایی رقبا در شبکههای اجتماعی دست بردارند، بهتر است استراتژیهای خود را برای بهبود وضعیت تغییر دهید. برای دسترسی به این اطلاعات، میتوانید کلمات کلیدی را به صورت ارگانیک در شبکههای اجتماعی جستجو کنید. همچنین میتوانید از بخش نظرات در پلتفرمهایی مانند اینستاگرام و لینکدین استفاده کنید. علاوه بر نظارت بر مکالمات مشتریان پیرامون برند خود، باید نظرات آنها درباره رقبا را نیز بررسی کنید.
۴. انتظارات مشتریان از برند خود را پیدا کنید
مصرفکنندگان اغلب به اینستاگرام و لینکدین مراجعه میکنند تا آنچه را که میخواهند در آینده از برندها ببینند به اشتراک بگذارند. یک خردهفروش آجر و ملات ممکن است درخواستی برای مکان فروشگاه در آینده دریافت کند، در حالی که یک کافیشاپ ممکن است نظراتی را درباره درخواست یک کباب یا نوشیدنی برای منو داشته باشد. برای دسترسی به این اطلاعات میتوانید در شبکههای اجتماعی نظرسنجیهایی را بررسی کنید یا نظرات مشتریان را در صفحات نظرسنجی دیگر جستجو کنید.
۵. مشتریان خود را دقیقتر بشناسید
زیبایی شبکههای اجتماعی این است که مکالمات دوطرفه بین برندها و مشتریانشان را تشویق میکند و به برندها فرصتی میدهد تا مخاطبان خود را در سطح فردی بشناسند. به عنوان مثال، فیسبوک فضایی را در اختیار مصرفکنندگان قرار میدهد تا با یکدیگر آشنا شوند یا چالشها را به اشتراک بگذارند. برای شناخت بهتر مخاطبان خود، استراتژی مدیریت جامعه خود را در پلتفرمهایی مانند اینستاگرام یا لینکدین بسازید تا با مشتریان خود در ارتباط باشید. با پاسخ دادن به سؤالات آنها یا ارسال موضوعات برای گفتگو، به مشتریان خود دلیلی برای تعامل با برند خود بدهید.
۶. ببینید مخاطبان شبکههای اجتماعی شما چه محتوایی را دوست دارند
با انتشار میلیونها یا میلیاردها پست روزانه در شبکههای اجتماعی، برندها باید در مورد محتوایی که پست میکنند استراتژیک باشند تا توجه مخاطبان را به خود جلب کنند. محتوای موجود خود را بررسی کنید تا ببینید چه تمها یا قالبهای محتوایی به اهداف عملکرد شما کمک میکند. اگر پستهای ویدیویی تأثیر بیشتری نسبت به پستهای متنی دارند و افزایش آگاهی از برند هدف اصلی شماست، سرمایهگذاری بیشتری در تولید ویدیو در نظر بگیرید. برای پیدا کردن محتوای موردعلاقه مخاطبان میتوانید تعداد لایکها، کامنتها، اشتراکگذاریها و ذخیرههای هر پست را بررسی کنید.
نحوه استفاده از اینستاگرام برای تحقیقات بازار
اینستاگرام بیش از ۱ میلیارد کاربر دارد که صفحات کسبوکار و شرکتی آن حدود ۲۵ میلیون است. برای انجام تحقیقات بازار در اینستاگرام سه روش اصلی وجود دارد که با استفاده از آنها میتوان دادههای ارزشمندی به دست آورد. این سه روش را در ادامه به طور کامل شرح خواهیم داد.
روش اول، قابلیت پرسش و نظرسنجی
ویژگی استوری اینستاگرام با محتوای زودگذر که ظرف ۲۴ ساعت ناپدید میشود، روزانه ۵۰۰ میلیون کاربر را به دست آورده است. از آنجایی که این محتوا طول عمر کوتاهی دارد، باکسهای پرسش و نظرسنجی میتواند کاربران را به توجه و اقدام سریعتر تحریک کند. در جولای ۲۰۱۸، اینستاگرام باکسهای سوال را برای استوری اضافه کرد که شامل پاسخهای ۴گزینهای یا بله یا خیر بود. با استفاده از این قابلیت، کاربران نه تنها میتوانند رای دهند، بلکه میتوانند نتایج بلادرنگ را نیز ببینند.
روش دوم، نوار لغزنده ایموجی
اینستاگرام اسلایدر ایموجی را در می ۲۰۱۸ منتشر کرد و یک لایهای از زمینه احساسی به بازخورد مصرفکننده در این پلتفرم ارائه کرد. طبق آمار به دست آمده، استوریهایی که از این نوار لغزنده ایموجی استفاده میکنند، ۱۵ درصد نرخ تعامل بیشتری دارند. این قابلیت به برندها این امکان را میدهد تا محصولات خود را با استفاده از یک اسلایدر شکلک رتبهبندی کنند و بازخورد غنیتری را نسبت به نظرسنجیهای باینری به شرکت ارائه دهند (مقیاس کشویی نشاندهنده شدت نسبی نظر است). برای برندهایی که این نظرسنجی را اجرا میکنند، با کشیدن انگشت به بالا فهرستی از شرکتکنندگان و پاسخهای آنها همراه با میانگین پاسخ ارائه میشود.
روش سوم، بررسی تگهای برند
همانند فیسبوک و توییتر، بخشهای کامنت در اینستاگرام منابع آمادهای برای استخراج بازخورد مصرفکننده هستند، حتی از سوی کاربران رسانههای اجتماعی که برند شما را دنبال نمیکنند. شما میتوانید در صفحه شبکه اجتماعی خود تمامی کاربرانی که نام تجاری شما را تگ کردهاند به راحتی پیدا کنید و ببینید چه چیزی درباره برند شما گفتهاند یا نام شما را در کامنتهای چه پستهایی تگ کردهاند.
سخن پایانی
تحقیقات بازاریابی بهتر، با تحقیقات در شبکههای اجتماعی آغاز میشود. بهترین کمپینهای بازاریابی آنهایی هستند که اطلاعات دقیقی درباره مخاطبان و نظرات آنها به دست میآورند و این کار با تحقیقات بازار در شبکههای اجتماعی به خصوص اینستاگرام و لینکدین میسر است. برندهای موفق ، خواستهها و نیازهای مشتریان خود را درک میکنند و از این طریق استراتژیهای بازاریابی خود را میچینند تا مشتریان مادام العمر را توسعه دهند. پس از مطالعه این مقاله شما آمادهاید تا دادههای شبکههای اجتماعی خود را به اطلاعات ارزشمندی درباره صنعت و مشتریان خود تبدیل کنید.